Spela kontrollerat – Ansvarsfullt spelande

Det ska vara roligt att spela betting online. Skulle spelandet vända till det motsatta, är det ett starkt tecken på att man bör ta en paus från spelandet. Att spela ansvarsfullt är viktigt och det är underhållningen som ska vara prioritet nummer ett, inte pengarna. När du går ut och betalar en biograf för att se en film, betalar du för underhållningen som filmen kommer ge dig. På samma sätt bör man se online betting och spel för riktiga pengar. Det är upplevelsen man betalar för - inte vad som sker efteråt.

Det finns vissa personer som arbetar professionellt med att spela, men det finns också en risk att skapa ett spelberoende. Många tror inte att de någonsin kan bli beroende och att det endast händer de personer som har lättare att bli beroende, eller de som har en svag viljestyrka. Givetvis är detta en högre riskgrupp för spelproblem, men alla kan bli beroende av att spela. Även om de flesta som spelar oftast inte har några problem att kontrollera sig själva, bör de ändå vara medvetna om de risker som finns där ute.

Anledningar till spelproblem

Alla kan bli beroende till spelproblem, så det finns flera anledningar till varför en person skapar ett beroende. Att de flesta tror att spelare med problem är giriga eller desperata, är inte alltid korrekt. De flesta som spelar bryr sig inte om pengarna alls.

När du spelar, skapas ett enormt adrenalinrus och människor blir beroende av känslan, än de själva pengarna eller chansen att vinna stort. För vissa kan spelandet vara en hanterings mekanism, eller ett sätt att undvika problem. Detta kan leda till vidare missbruk som alkoholberoende.

Ekonomiska problem kan också skapa spelproblem, eftersom de personer som ofta har pengaproblem vänder sig till spelandet för att balansera ekonomin, men märker oftast att detta inte fungerar vilket istället slutar med en ännu större skuld än tidigare. Detta är anledningen till varför du ska spela för pengar som du faktiskt har råd att förlora.


Hjälporganisationer och verksamheter

Skulle du känna att du fokuserar alltför mycket tid och energi på spelandet, eller har du en anhörig som verkar ha problem med spelandet? Det finns många olika organisationer i Sverige som hjälper mot just spelmissbruk genom möten, självhjälp och mycket mer.

Nyttig information om ämnet finns på lite olika ställen och hemsidor. Du kan läsa om spelprevention på folkhälsomyndighetens hemsida. Skulle du vilja pausa ditt spelande eller stänga ditt konto på alla spelsajter med svenska licenser, då är det Spelpaus.se du ska vända dig till. Stödlinjen är den statliga organisation som tar hand om just fall inom spelmissbruk och spelproblem.

Varje enskild person är unik, men vid spelberoende brukar det finnas tecken att hålla utkik efter.

De vanligaste tecknen på spelproblem kan vara:

Dessa tecken kan du kolla in hos dig själv:

Ser du några av dessa tecken i dig själv så bör du sluta spela direkt. Det är givetvis enklare sagt än gjort, därför bör du prata med en vän eller en familjemedlem som kan hjälpa dig igenom denna period. Du kan också ta kontakt med den professionella hjälp som vi skrivit om ovanför.

open
Top